e-Segítség | Oldaltérkép
Magyar English facebook

SÍNEN VAN, AKI ELÉGGÉ HAJTOTT - MUNKÁBA ÁLLNAK A BARANYAI BŰNÖZŐK (05.15.)

 Több tucatnyian vannak azok az egykori baranyai bűnelkövetők, akik remélhetőleg már soha senkit nem károsítanak meg. Az ő életük ugyanis teljes fordulatot vett azzal, hogy bekapcsolódtak a Tudás-Érték-Tapasztalat (TÉT) elnevezésű integrációs programba. A projektben dolgozó szakemberek az elmúlt két és fél év során önismereti tréning keretében szembesítették a bűnözőket önmagukkal, majd különféle piacképes szakmákra tanították őket. Több közülük már tartósan munkába is állt. A program olyan egyedülálló lehetőséget kínált számukra, amely nélkül valószínűleg sosem tudtak volna felhagyni törvénytelen életmódjukkal.

 

Összesen mintegy félszáz bűnelkövetőt sikerült két és fél évvel ezelőtt meggyőzni arról, hogy van értelme bekapcsolódniuk a Pécsett zajló integrációs programba. Az ugyanis számos lehetőséget kínált nekik: visszaülhettek az iskolapadba, piacképes szakmát szerezhettek, gyakorlatra járhattak. És mindez nemhogy nem került pénzükbe, de még képzési hozzájárulást is kaptak a tanulmányaik ideje alatt. Bár a program kezdetén mindez még igencsak távolinak tűnt, a velük foglalkozó szakemberek azt is megígérték nekik, hogy – ha elég kitartóak és szorgalmasak lesznek – segítenek nekik tartós munkahelyhez jutni. Minden bűnelkövető mellé mentort rendeltek, aki mindenben támogatta őket.

Csiszár Tamás a Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatánál dolgozik. TÉT-mentorként öt egykori bűnöző útját egyengette. – Mindenkit – tekintettel a maga sorsára, múltjára – egyedileg kezeltünk – mondja. – Felmértük az szociális körülményeiket és munkaerő-piaci igényeiket, meghallgattuk a történetüket, a céljaikat, és velük együtt dolgoztunk ki mindnyájuk számára egyéni fejlesztési tervet. A program ideje alatt folyamatosan mellettük álltunk: bármikor hívhattak, kereshettek bennünket, és mi is legalább heti rendszerességgel kezdeményeztünk velük személyes konzultációkat. Mentorként nagy felelősség hárult ránk, éppen ezért a kollégákkal hetente tartottunk munkaértekezletet, mikoris egyenként beszéltük át ügyfeleink sorsának addigi alakulását. Nagyon nehéz célcsoport ez! A legnehezebb minden közül szerintem az, hogy az együttműködési hajlandóságuk minimális.

Csiszár Tamás azt mondja, neki szerencséje volt, mert a mentoráltjai valóban keresték a kiutat eddigi életvitelükből. Közülük – csak, hogy érzékelhető legyen, a program segítségével honnan hová juthattak – egyikük történetébe betekintést enged. Egy 25 éves nőt hoz fel példának, aki ugyan nem börtönviselt, de priusza van. A nő szociálisan hátrányos közegből jött, sem szakmája, sem természetes támaszai nem voltak, mindössze az élettársára számíthatott. Amikor a céljairól kérdezték, azt mondta, a szociális szférában szeretne dolgozni, másokon akar segíteni. Tízhónapos szociális gondozó és ápoló képzésre iratkozott be, gyakorlatra egy pécsi szociális otthonba járt. Tanulmányait jó eredménnyel zárta, és nemrég fel is vették egy az idősek otthonába. Mentorának sikerült meggyőznie arról, hogy a régebben félbehagyott középiskolai tanulmányait is folytassa. Korrepetáló tanárokat szereztek mellé, akik több tantárgyban segítenek pótolni a hiányosságait. Mindemellett a program ideje alatt az is kiderült róla, hogy pánikbeteg. A TÉT munkatársai segítségével felkeresett egy pszichológust, aki immár több mint fél éve kezeli. Mentora azt mondja, a fiatal nő nagyon elégedett, mert sínre került az élete, lett szakmája, munkája, biztos egzisztenciája, amit a program előtt még csak nem is remélt.

Tudás-Érték-Tapasztalat – ez a címe a TÁMOP 5.6.1.A-11/2-2011-009 azonosítószámú integrációs programnak, amely 109 115 550 forintos európai uniós pályázati támogatás segítségével valósul meg. A projekt megvalósítói a pécsi Ifjúságért Egyesület és konzorciumi partnerei, a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. és a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft., valamint számos szakmai együttműködő partner.

 

További információ:

Scholtzné Nagy Szidónia projektmenedzser

Tel.: +36 72 211 134, +36 70 52 77 665;  
email:
nagy.szidonia@tetthely.net

 

További híreink:


korábbi híreink

Kapcsolódó állományok:

Eseménynaptár

2024 március

H K Sz Cs P Sz V




01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft.| 7621 Pécs, Apáca u. 2/1.| Telefon: 72/211-134| e-mail: tetthely@tetthely.net

MarkCon 2008