e-Segítség | Oldaltérkép
Magyar English facebook

Élmények, tapasztalatok

Mi az az EVS?

Az EVS-ről szóló hagyományos, programszerű leírást elolvashatod a www.eurodesk.hu honlapot. Ezen az oldalon egy kis ízelítőt szeretnék nyújtani a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft.. önkénteseinek élménybeszámolóiból.
 

Mit jelent Neked az EVS?

Minden nap egy őrületesen nagy meglepetés, főleg az elején!!! (Szabó Klarissza Médea - Franciaország)
 


Kovács Andrea (Andy) Törökorszában, Muglában volt önkéntes. A programról, élményekről szóló kisfilm  ITT megtekinthető Jó szórakozást!

 

Élmények:

Az utazás:

Először is át kellett szállnom Metzben, aztán Lyonban. Nagyon sokat kellett utaznom Toulousig, kb 15 órát, mert volt valami baj Lyonbol menet a vonaton, valamiért késtünk több, mint egy órát.
Aztán én úgy elfáradtam a figyelésben, hogy csak csuda, mert egyfolytában mondtak az infokat, hogy mi most a helyzet, de franciául. gggrrrrrrrrrrrr
Szóval szenvedtem nagyol, de elaludni nem mertem, mert nem a végállomásokon kellett leszállnom.
Szóval mire odaértem Toulousba, nagyon nagyon elegem lett... Ott viszont mar segített egy másik magyar lány odaérni a helyszínre. Ja, merthogy azért kellett Toulouseba mennem, mert az új önkénteseknek volt érkezes utáni képzés.
Aztán végre odaértem kb. este 11re. Had ne mondjam, reggel indultam, fel 8kor...(Szabó Klarissza Médea - Franciaország)

Az interkulturális élmény:

Szóval itt nincs olyan, hogy ágyneműhuzat, Illetve Tuolouseban, mert itt úgy működik ez a dolog, hogy van két lepedő, az egyik rendesen lepedőként funkcionál, a másik pedig a pokróc alatt van és vegülis ez a takaró... nameg az a fura hengerpárna, tudjatok, nade ennek van rendes huzata. Hat ennyi az ágyazás Toulousban... kicsit furi volt, hogy mekkora különbségek vannak... (Szabó Klarissza Médea)

Énnekem kicsit furcsa, ahogy ők dolgoznak, a munkabeosztásuk. Mert nagyon nem szeretnek korán kelni a spanyolok. Délelőtt tíztől kezdenek el dolgozni a magyar ember, majdhogynem akkor már egyszer elfárad. Na mindegy. Dolgoznak olyan kettőig vagy háromig, és akkor van egy kis csendes pihenő fél öt ötig, és utána dolgoznak estig. Na jó ezt azért teszik, mert nagyon meleg van. (Smudla Zoltán – Spanyolország)

A kezdeti nehézségek:

Az első pár nap nagyon rossz volt, mert nem értettem semmit, talán az első egy hét volt ilyen. Unatkoztam. És sokat gondolkoztam, hogy mit keresek én itt és amikor először megláttam az óceánt, a hegyeket az itteni falvakat akkor rájöttem miért is vagyok én itt. Olyan szép tájakat láttam, amit eddig még soha. És megismerhetem ezt a kultúrát, sőt mi több benne is élek, ami számomra nagy élmény. Mikor a hegyekbe voltam nagyon sokat kellet túrázni és nagyon elfáradtunk, de megérte, mert nagyon szép volt. Egy kis csoporttal voltam, 14-15 évesekkel. Én voltam az ő tanáruk és ők tanítottak engem. Akkor beszéltem először idegenekkel, vagyis csak próbáltam, mert akkor még nem nagyon ment. De ők folyamatosan beszéltek hozzám és nagyon sokat tanultam tőlük (Smudla Zoltán – Spanyolország)

Beilleszkedés a helyi közösségbe:

A munka utáni elfoglaltságok, ismerkedések nagyon jók. Szimpatikusak az emberek, fiatalok - a nyelv ellenére is, bar érzem, hogy igyekeznem kell ebben. Rendszeresen hívnak, hogy játsszak barátságos - kézilabda meccsen edzésen, annak ellen, hogy koromnál fogva nem tudok köztük játszani, és én amúgy előtte csak nézni szerettem. Különösebben ügyes nem is vagyok közöttük, de kicsit tisztelik, hogy magyar vagyok ( Portugália nem nagyon jó kézilabdában). Ismerkedésnek és időtöltésnek nagyon jól jön, és idővel meg jobban ki tudom használni majdJ. (Marsi Gábor – Portugália)
Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft.| 7621 Pécs, Apáca u. 2/1.| Telefon: 72/211-134| e-mail: tetthely@tetthely.net

MarkCon 2008