e-Segítség | Oldaltérkép
Magyar English facebook


A Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. az  „Értékek kontra Erőszak”  (TripleV)  4 partner részvételével megvalósuló nemzetközi programban vesz részt.

 Előzmények:

2009. március 11-én egy 17 éves fiatal belépett az Alberville-i iskolába (ami Winnendenben van, Németorszában) és lelőtt 9 diákot és 3 tanárt. Menekülés közben még 3 fiatal életét oltotta ki, mielőtt önmagával is végzett volna.
Ez sajos csak egy azon tragédiák közül, amelyre reagálva összefogtunk németek, észak-írek, angolok és mi magyarok, hogy összegyűjtsük a legjobb és működő tecnikákat, módszereket, alternatívákat az agresszió ellen.

A program célja: célja, hogy felhívja az európai fiatalok figyelmét a békés szociális légkörre, amely a méltányosságra, a toleranciára és az erőszakmentességre épül.

Hiszünk abban, hogy az értékekről szóló  ismeretek, a tudás, az az egyik eszköz, amellyel felléphetünk az erőszak ellen.

Napjainkban egyre többet lehet hallani az iskolai erőszakról Magyarországon. Felmerül a kérdés, milyen megelőzési módokat tudunk alkalmazni intézményekben, illetve azon kívül?

Ma már Magyarországon-a pécsi egyetemi tragédia óta különösen- sem kerülhetjük meg a kérdést. A médiában többször hallhattunk a tanulók és a tanárok, vagy az egymás közti konfliktusok erőszakos „megoldásáról”. Fontos, hogy mi is figyeljünk a problémára, keressük annak megoldását.

 A németországi „Kreisjugendring Rems-Murr e.V.”, valamint az „Institut für Friedenspädagogik Tübingen e.v. szervezetek ez évben indított projektje szándékoltan külföldi partnereket is bevont programjába. Mert hiába vannak jó gyakorlatok, ha azok nem adaptálódnak, nem a helyi-német, magyar, északír, skót, angol-, vagy más, európai sajátosságoknak megfelelően ültetődnek át a gyakorlatba. Az „Értékek kontra erőszak” program ezt a célt szolgálja.


További információ a programról: www.triple-v.org/edu


2013. január végével lezárult a projekt, de a tevékenységeinket nem fejezzük be.

Pécsett zajlott a Zárókonferencia 2013. január 16-17-én, ahol egy Ifjúsági Fórumon nyílt lehetőség a nyílt  eszmecserére.  Kirsti Palonen pszichológus asszony - Finnish Psychologists for Social Responsibility - felvezető gondolataiban európai kontextusba helyezte a projektet, rámutatva arra, hogy a gazdasági és társadalmi - kulturális válság milyen hatást gyakorol az egyénre, hogy az okozott frusztráció sok esetben erőszakos cselekedetet eredményez. A projekt egy olyan módszertant alkalmaz melyet a résztvevő partnerek környezetükben élő fiatalokkal próbálhattak ki, és amely „békés szociális légkörre, méltányosságra, toleranciára és erőszakmentességre épül". Céljuk hogy a foglakozásokon, az együttléteken kommunikációt alakítsanak ki a fiatalokkal; hogy az izolált fiatalokat közösségekbe csalják és a közös tevékenységek apropót adjanak különféle értékekről való eszmecserére. Végső soron a program során a fiatalok szert tehetnek olyan készségekre és belsővé tehetnek olyan reagálási módokat, amelyek alternatívái lehetnek a frusztráló helyzetekre adott erőszakos reakcióknak.

A hozzászólásokban meghallgathattunk néhány történetet, ami a projekt ideje alatt történt a résztvevőkkel. Írországban találkozhattak olyan személlyel, aki korábban bombát robbantott éttermekben, ma békeharcos. Németországban betekintést nyerhettek olyan projektbe ahol egy török mecset fiataljai és német önkéntes tűzoltó fiatalok ismerkedtek meg egymással, és a közös munka során szembesültek egymás valódi jellemezőivel, értékeivel. Magyarországon egy fiatalkorúak börtönében folytatott foglakozások eredményeképpen egy fiatal fogvatartott úgy tudott megakadályozni a cellában kirobbanó verekedést, hogy a felek közé állt. Igaz, hogy maga két monoklit szerezve zárta az affért, de büszkén vallotta, ennek árán elkerülték a verekedést.

 

Magyarországi programelemek:

• Service Learning - Elköteleződés révén való tanulás. Célja a szociális és demokratikus kompetenciák gyakorlása, projekorientált tanulás, segítségre szoruló társadalmi csoportokkal való foglalkozás.

o A Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola diákjai 2 óvodában (Vargha Damján úti és Pécsbányai Óvoda) segítettek a napi munkában,

o az 500. számú Angster József Szakképző Iskolai tanuló a Pécsi Átmeneti Gyermekotthonban vettek részt foglalkozásokon.

• Értékfoglalkozások:

o Toleranciafoci-bemutatók, bajnokságok,

o Rendhagyó Osztályfőnöki Órák második éve a Bánki Donát utcai általános iskolában,

o Csoportfoglalkozások a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Inztézetben - Fiatalkorúak Regionális Intézetében,

o Ifjúsági Fórumok.

Médiacsoport - médiakommunikátorok: fiatalok média-megjelenéseket generálnak, amelyekben akcióprogramokról számolnak be, interjúkat, kisfilmeket, sajtóanyagokat publikálnak. Itt megtekinthetők: http://www.youtube.com/user/tripleVproject

Értékkommunikátorok képzése: Baranya megyében 82 fő tapasztalta meg a módszertan nyújtotta lehetőségeket.

• Nyári táborok - a projektben résztvevő fiatalok közül kiválasztott 10 fővel 2012. augusztusában Belfastban egy nemzetközi, egyhetes táborban ismerkedtünk meg a többi ország fiataljaival. Az általunk szervezett orfűi táborokban is szerepet kaptak ezen módszertanok.

 A projekt folytatása:

A program elemei a Baranya Ifjúsáért Nonrofit Kft. életében működésében integrálódtak; módszertanok, játékok a finanszírozási programoktól függetlenül tovább élnek. A Fiatalkorúak Börtönében és az általános iskolában végzett munka továbbfolytatódik, a nyári táborokban szerzett tudás/ismeretségek folytatását ifjúsági csere keretein belül tervezik továbbvinni az idén nyáron. Keresik a lehetőségeket a nagyobb közönséget biztosító folytatásra, továbbépítkezésre is; valamint várják egy kapcsolódó pályázati kiírás eredményét.További információ:


Spirk Nikoletta       20/400-3897,     spirk.niki@tetthely.net
Lukács Zoltán        20/400-3899,     lukacs.zoltan@tetthely.net
Kárász Gabriella    20/400-3894     karasz.gabi@tetthely.net


  

A program az Európai Bizottság Daphne III programjának finanszírozásával valósul meg

 

 

Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft.| 7621 Pécs, Apáca u. 2/1.| Telefon: 72/211-134| e-mail: tetthely@tetthely.net

MarkCon 2008